Taro – fakta menarik dan tip praktikal

daun tumbuhan taro daun besar dan bunga merah

Loji Taro untuk kegunaan luaran dan dalaman anda

Tumbuhan Taro adalah bunga yang popular untuk rumah dan taman, tetapi ia mempunyai ciri-ciri asli yang sukar dan luar biasa. Jika anda menunjukkan kesabaran dan penjagaan yang cukup untuk tumbuhan malar hijau ini maka anda boleh mempunyai "trofi" sebenar di taman. Tetapi tentu saja kami ingin memberi amaran kepada anda terlebih dahulu bahawa tumbuhan itu benar-benar menuntut!

Di sini anda boleh membaca petua kami tentang cara menanam tanaman taro di rumah atau taman anda.

Taro (Colocasia esculenta)  pasti akan menarik perhatian anda dalam semua musim di ruang tamu anda - ini adalah tumbuhan hijau yang indah dengan daun berbentuk hati yang besar. Dengan Taro di rumah, anda pasti dapat mewujudkan suasana eksotik di sana. Nama rasmi lain tumbuhan adalah taro, colocasia, Eddoe, Dasheen.

Orang-orang memanggilnya sebagai "Gajah Telinga," yang diterangkan oleh daunnya yang besar

tumbuhan taro dan pokok palma
Untuk Taro, anda memerlukan lebih banyak ruang di rumah, kerana daunnya yang bertenaga malar hijau boleh mencapai ketinggian sehingga 2 meter. Walau bagaimanapun, ramai orang suka menanam tumbuhan di luar rumah.

Taro jarang bunga, acara ini dilihat sebagai kejayaan besar di kalangan tukang kebun. Bunga-bunga itu hijau muda dan menyerupai orang-orang Calla, tetapi mereka tidak seharusnya mempunyai aroma yang menyenangkan.

Bunga-bunga dipotong tidak lama selepas penampilan mereka, kerana mereka menanam tumbuhan banyak tenaga dan tayar itu

tumbuhan taro di dalam tab bunga
Ia mungkin terdengar aneh, tetapi Taro tidak semestinya hanya mempunyai tiga daun. Dengan penjagaan yang sewajarnya dia boleh tumbuh dengan hebat dan berkembang sehingga 10 daun. Inilah prinsip: semakin banyak daun, semakin buruk keadaan tumbuhan. Itulah sebabnya tukang kebun dengan serta-merta mengeluarkan daun tertua apabila yang baru keluar. Nombor 3 daun tidak boleh mengganggu anda.

Bagaimana untuk menanam tumbuhan taro?
Seperti yang dinyatakan di atas, taro adalah tumbuhan malar hijau, yang kuat yang membentuk rizom yang tumbuh baik secara menegak dan mendatar di dalam tanah. Rimpang berdaun dan mempunyai diameter 3 hingga 5 cm. Ya, Taro benar-benar memerlukan banyak penjagaan, tetapi jika anda pernah belajar bagaimana merawat tumbuhan, anda tidak akan menghadapi sebarang masalah pada masa akan datang.

Taro serasi dengan tumbuhan lain, contohnya dengan hydrangeas

tumbuhan taro untuk kegunaan luaranmoire

Salah satu prasyarat yang paling penting untuk pertumbuhan tumbuhan yang baik ialah jumlah air yang sesuai

tumbuhan taro asalnya dari kawasan tropika

Taro memerlukan air sederhana. Jika anda keterlaluan, akar boleh reput - yang sebenarnya salah satu penyebab penyakit tumbuhan yang paling biasa. Taro menyukai suhu udara sekitar 21 darjah C dan kelembapan berterusan di udara. Berhati-hati, dia tidak tahan fros!

cahaya

Pilih sudut yang cerah di rumah untuk tanaman taro anda, ia berasa baik berhampiran dengan tingkap, tetapi tidak di bawah cahaya matahari langsung.

Taro berasal dari kawasan tropika, jadi dia suka suasana yang hangat dan lembap

tumbuhan taro di taman

pot tanah

Sesuai di sini ialah bumi campuran: gambut, pasir, loam. Ia juga memerlukan saliran yang baik. Semasa musim yang tinggi, dari musim bunga hingga musim luruh, anda mesti menyuburkan tumbuhan itu. sumber

pemindahan

Kilang itu dibiakkan oleh keratan. Anda tentu akan memerlukan periuk yang lebih besar untuk dipindahkan kerana kilang itu mengembangkan sistem akar kuat.

Masa terbaik untuk pemindahan adalah pada akhir musim bunga, apabila suhu meningkat di luar

taro menanam penuaian

Petunjuk lain yang boleh anda pertimbangkan

Simpan taro anda dari perosak seperti aphids dan hama. Apabila daun bertukar menjadi kuning, udara di dalam bilik terlalu kering dan tanaman menuntut anda memerlukan lebih banyak air. Pada musim sejuk, Taro tumbuh dengan sempurna di taman musim sejuk, jika anda mempunyai satu, maka anda boleh meletakkan tumbuhan di sana, ia akan bertahan dengan musim sejuk yang sejuk.

Dan ini adalah bagaimana akar tanaman ini kelihatan seperti

akar tanaman taro

Kenapa Taro "menangis"?

Ketika Taro kita melihat titisan kecil di atas daun dan bertanya-tanya mengapa tumbuhan itu "menangis". Sebenarnya, proses ini dipanggil guttation - iaitu penyerapan air dalam titisan cecair di beberapa tumbuhan. Air dilepaskan supaya, walaupun tepu air, pengangkutan nutrien ke dalam daun dijamin. Oleh itu, titisan air pada daun taro pada dasarnya biasa, tetapi anda masih perlu berhati-hati, daun taro beracun dan boleh menyebabkan pelbagai reaksi alahan. Alasan percikan di taro mungkin melanggar daun tumbuhan, yang sebenarnya tidak dilakukan dengan salah.

Legenda mengatakan bahawa tiga daun taro melambangkan tiga generasi wanita dalam keluarga besar - nenek, ibu dan anak perempuan. Dan kerana kita semua sangat saling menyukai, bunga itu "menangis" ketika salah seorang dari mereka mati. Agar Taro anda berhenti menangis, anda boleh buat sementara waktu untuk mengurangkan jumlah air yang digunakan dalam pengairan dan melihat bagaimana tumbuhan menyesuaikan diri dengan keadaan baru.

Di kawasan tropika kita sering dapat melihat ladang dengan taro

tumbuhan tumbuhan sebagai tanaman yang berguna

Kami harap anda sangat bersenang-senang dengan penjagaan tumbuhan Taro anda!