Bauhaus stílus: miért olyan fontos a modern építészetben?

Miért olyan fontos a Bauhaus stílus a modern építészet számára?

 

Bárki, aki érdeklődik az építészeti történelemben, ismeri a Bauhaus kifejezést. Arról szól, hogy Walter Gropius építészetet és formatervezést alapított. Hivatalosan 1919 és 1933 között működött. Valójában a diákok továbbra is dolgoznak. Számos modern építész és épületük tekinthető ennek az iskola utódának.

Építészet és design a Bauhaus stílusban

Bauhaus stílusú építészet Bauhaus épület Dessau

A Bauhausot 1919-ben alapította Walter Gropius

Bauhaus stílusú fedő geometriai formák színei
A rendszámtáblák

Tipikus a Bauhaus stílus az elsődleges színek használata, így piros, kék és sárga. Továbbá a Bauhaus stilisták mindig nagyon világos geometriai formákat alkalmaztak. Ez a megközelítés az iskola filozófiájával magyarázható. A Bauhaus művészek mindenütt olyan egyszerű formákat keresettek, amelyek megfelelnek a tömegtermelésnek.

"Kevesebb a több" - a Bauhaus mottója

Bauhaus stílusú székek különböző színű designer székek

Néhány Bauhaus tervezők odáig ment, hogy meg akarják fejleszteni a Bauhaus stílus az úgynevezett nemzetközi stílus, amely alkalmasnak kell lennie az összes népek és kultúrák.

Praktikus és kényelmes kialakítás

Bauhaus stílusú bútor szék irodai nappaliEgyszerű formák és természetes anyagok

Bauhaus stílusú bútor szék acél rattan

A Bauhaus mozgalom fontos adatai

Ha azt szeretnénk, hogy van egy jobb ötletem, hogy mi a Bauhaus stílus, akkor vess egy pillantást a legjobb művei néhány vezető tervezők. Aztán rájössz, meghatározva tisztán vizuálisan, jellegzetes formái kinézni. Akkor könnyen felismerhető a ezt a stílust a modern építési és tervezési munkák amely minket körülvesz.

A függvény határozza meg az alakot

Bauhaus stílusú barcelonai karosszéktervező Ludwig Mies van der Rohe

Walter Gropius

Kezdjük a fent említett Walter Gropius-lal, aki szintén a Bauhaus Iskola alapítója. Elméletileg megfogalmazta ennek a stílusnak az ideológiáját, majd a műveiben használta.

Johannes Itten

Ez egy másik név, amit meg kell emlékezned a Bauhausra. Ez a művész támogatta az elsődleges színek használatát. Meghatározta az árnyalatokat, amelyek azután a Bauhaus stílusára jellemzőek.

Munkája nagyon fontos volt a Bauhaus stílusban. Ugyanakkor azt is meg kell említeni azt a tényt, hogy egy bizonyos ponton csapott a maga módján, és eltávolodott az eredeti elképzelések a Bauhaus stílusban.

Moholy-Nagy László

Miután Johannes Itten elhagyta a Bauhausot, Moholy-Nagy László átvette feladatait. Építészeti tevékenységének köszönhetően ma Magyarország egyik legszebb építészeti műve.

Barcelona elnök és oszmán

Bauhaus stílusú Mies Barcelona szék és oszmán

A Bauhaus stílusa és a modern építészet

Tehát miért olyan fontos a Bauhaus stílus a modern építészet és a kortárs design számára? A válasz nem olyan bonyolult, mint gondolná.

A modern épületekben kevés a mozgástér. Ma mindig mindig tiszta vonalakra és stabil szerkezetre támaszkodsz. Ezenkívül különösen fontos a fényintenzitás és a könnyű hozzáférés minden szobában.

Tiszta vonalak és stabil szerkezet a modern építészetben

Bauhaus stílusú modern építészet Bauhaus

Annak érdekében, hogy az ilyen struktúrák eredetiek legyenek, meg kell tervezni az alapformák kreatív felhasználását az építésük során. Az egyik lehetséges megközelítés a szerves formák alkalmazása, amelyek sok modern építész számára közösek.

A geometriai formák jelentős szerepet játszanak a Bauhausban

Bauhaus stílusú építészeti tervezés és művészet

Mások azonban kreatívan foglalkoznak a geometriai alakzatok összetételével. Ez a helyzet a tervezőkkel, művészekkel és építészekkel, akik a Bauhaus Iskolára vonatkoznak.

Egyszerű kivitel

Bauhaus stílusú soskin ház

Bauhaus iskola és szerves formák

A modern építészetben bizonyos helyeken megfigyeljük a Bauhaus és a szerves formák összefonódását is. Különösen kerek formákkal néha egybeesnek. A kettő közötti határ teljesen homályos, ha még természetes anyagokat használnak. A modern technológiák józanul és modern módon feldolgozhatók, ugyanakkor mindig természetes megjelenést biztosítanak.

Szerves formák és kifejező színek

Bauhaus stílusú poszter modern építészet művészet

Bauhaus stílusú Dessau Legend design bútorok Grupius

Bauhaus stílusú Bauhaus kerékpár építés ezüst
Bauhaus stílusú design kostrukt színek és formák Bauhaus stílusú design kostrukt belső szállodája Bauhaus stílusú kialakítás Optimális helyiség dekoráció Bauhaus stílusú kialakítás Optimális szobaelem ágy Bauhaus stílusú kialakítás Optimális szoba lépcsőház
Bauhaus stílusú Dessau Legend design bútorszekrény A Bauhaus stílusú színek formatervezési architektúrát alakítanak ki

Bauhaus stílusú panton szék piros Bauhaus stílusú Piet Mondrian kompozíció vörös sárga kék

Bauhaus stílusú Yves Saint Laurent Mondrian ruha Bauhaus stílusú Piet Mondrian Odysey Bauhaus stílusú Piet Mondrian teremtervezés
Bauhaus stílusú Retvield designer bútorok Bauhaus székek